Hobie katamaraanid ja kuidas valida õige katamaraan

katamaraan

Hobie katamaraanid ehk Hobie Cats

Hobie katamaraanid (ka tuntud kui Hobie Cats) on populaarsed katamaraanid, mida toodab USA ettevõte Hobie Cat Company. Hobie Cats on tuntud oma kerguse, kiiruse ja stabiilsuse poolest, mis muudab need atraktiivseks nii algajatele kui ka kogenud purjetajatele. Hobie Cat Company asutas 1950. aastatel California surfar Hobie Alter, kes alustas katamaraanide tootmist 1960. aastate lõpus.

Hobie katamaraane on erinevates suurustes ja konfiguratsioonides, kuid kõige tuntumad mudelid on:

  1. Hobie 14: See on esimene Hobie Cat, mis loodi 1968. aastal. Hobie 14 on üheinimese purjelaud, mis on ideaalne õppimiseks ja lõbusaks purjetamiseks.
  2. Hobie 16: See on kõige populaarsem Hobie Cat mudel, mis loodi 1971. aastal. Hobie 16 on kaheinimese katamaraan, mida kasutatakse nii vaba aja veetmiseks kui ka võistlustel purjetamiseks.
  3. Hobie 18: Suurem ja kiirem kui Hobie 16, on Hobie 18 mõeldud purjetajatele, kes otsivad rohkem väljakutseid ja kiirust. See on kahe- kuni neljainimese katamaraan.
  4. Hobie Getaway: See on rohkem perele suunatud katamaraan, millel on suurem kandevõime ja ruum. See on mõeldud kuni kuuele inimesele ja sobib ideaalselt ranniku lähedal purjetamiseks.
  5. Hobie T2, Hobie Tandem Island ja Hobie Adventure Island: Need on nn “trimaraanid” ehk kolme kerega katamaraanid, mis ühendavad katamaraani kiiruse ja stabiilsuse kajakiga sarnase istumisasendiga. Need on mõeldud ühe- kuni kaheinimesele purjetamisele ja sobivad nii avamerel kui ka järvedel ja jõgedel seiklemiseks.

katamaraan Hobie Cat

 

Hobie katamaraanid on populaarsed nii harrastuspurjetajate kui ka võistlussportlaste seas ning neid kasutatakse isegi rannikuvalve- ja päästetöödel.

Kuidas valida õige katamaraan

Valida õige väike purjekatamaraan sõltub teie oskuste tasemest, kavandatud kasutusest ja isiklikest eelistustest. Siin on mõned tegurid, mida tuleks arvestada väikese purjekatamaraani valimisel:

  1. Otstarve: Määrake, milleks plaanite katamaraani kasutada, näiteks vaba aja veetmiseks, võidusõiduks või kruiisimiseks. Erinevad katamaraanid on ette nähtud erinevateks otstarveteks, nii et oma eesmärkide mõistmine aitab valikuid kitsendada.
  2. Oskuste tase: Kui olete algaja, otsige katamaraani, mis on kergesti käsitsetav, andestav ja millel on lihtne purjede paigutus. Kogemuste omandamisel võite soovida minna üle jõudlustele orienteeritud katamaraanile, millel on täiustatud omadused.
  3. Suurus ja mahutavus: Arvestage inimeste arvuga, kes teiega purjetavad, ning vajaliku hoiuruumiga. Väikesed katamaraanid mahutavad tavaliselt 1–4 inimest, kuid mõned mudelid võivad mahutada rohkem. Veenduge, et valitud katamaraan suudab kanda vajalikku kaalu ja pakub piisavalt ruumi teie meeskonnale ning varustusele.
  4. Stabiilsus ja ohutus: Katamaraani stabiilsus on oluline, eriti algajatele. Otsige laia vööri (kerede vahemaa) disainiga paati, mis tagab parema stabiilsuse ja vähendab ümbermineku ohtu.
  5. Rigging ja purjede paigutus: Lihtsad purjede paigutused, nagu üks peapuri, on eriti algajatele lihtsamini hallatavad. Kogemuste kogunemisel võite eelistada katamaraani, millel on lisapurjed, nagu fokk või spinnaker, parema jõudluse ja manööverdamisvõime saavutamiseks.
  6. Materjalid ja ehitus: Kvaliteetsed materjalid ja ehitus tagavad teie katamaraani vastupidavuse ning vähendavad hooldusvajadust. Katamaraanides kasutatavad tavalised materjalid on näiteks klaaskiud, alumiinium ja rotatsioonivaluga polüetüleen.
  7. Portatiivsus ja hoiustamine: Kui plaanite oma katamaraani regulaarselt transportida või kui teil on piiratud hoiustamisruum, otsige mudelit, mida saab hõlpsasti lahti võtta, transportida ja hoiustada.
  8. Eelarve: Väikesed purjekatamaraanid on saadaval laias hinnaskaalas, seega seadke eelarve ja otsige mudelit, mis pakub teie hinnaskaalas parimat funktsioonide ja jõudluse kombinatsiooni.
  1. Proovisõit: Kui võimalik, proovige testida erinevaid mudeleid, et saada aimu nende käsitsemisest ja jõudlusest. See aitab teil teha informeeritud otsuse ja leida teie vajadustele ja eelistustele vastav katamaraan.

Mõned populaarsed väikeste purjekatamaraanide kaubamärgid ja mudelid hõlmavad Hobie Cat, Nacra, Topaz ja Dart. Uurige neid kaubamärke ja lugege ülevaateid, et leida oma kriteeriumidele vastav katamaraan. Meie soovitame valida Hobie Cat katamaraani.

Mis asi on rannakatamaraan?

Rannakatamaraan on väike, kergekaaluline ja lihtsasti käsitsetav purjekatamaraan, mis on mõeldud peamiselt lühiajalisteks purjetamisretkedeks ranniku lähedal. Rannakatamaraane kasutavad sageli purjetamisharrastajad, kes soovivad nautida lõõgastavat päeva vees ilma pikema kruiisi või avamerepurjetamiseta.

Rannakatamaraanide peamised omadused:

  1. Kergus ja lihtsus: Rannakatamaraanid on tavaliselt valmistatud kergest materjalist, nagu klaaskiud või rotatsioonivaluga polüetüleen. Nende konstruktsioon on lihtne ja lihtsasti hooldatav.
  2. Madal süvis: Rannakatamaraanidel on madal süvis, mis võimaldab neil hõlpsasti liikuda madalates vetes ja ranniku lähedal.
  3. Kerge juhitavus: Rannakatamaraanid on tavaliselt kergesti juhitavad ja sobivad nii algajatele kui ka edasijõudnutele purjetajatele.
  4. Kiirus ja stabiilsus: Rannakatamaraanide kaks kere tagavad suurema stabiilsuse ja kiiruse kui tavalistel purjepaatidel. See muudab need atraktiivseks valikuks purjetajatele, kes soovivad nautida kiiret ja põnevat purjetamist.
  5. Väikeste gruppide mahutavus: Rannakatamaraanid on mõeldud tavaliselt 1-4 inimesele, kuid mõned mudelid võivad mahutada ka rohkem inimesi.

Rannakatamaraanid on populaarsed nii harrastuspurjetajate kui ka purjetamiskoolide seas, kuna need võimaldavad õppida purjetamise põhitõdesid ja nautida kiiret purjetamist ilma suuremate paatide keerukuseta.